„Z cugom v zeleno Međimurje“ – nova je turistička ponuda zelenog Međimurja
Objavljeno 22. travnja 2024.
Istraživanja su pokazala kako čak 75 % turista za dolazak i kretanje po Međimurskoj županiji - a svake je godine turista sve više - koristi osobni automobil, pritom stvarajući veliki negativni CO2 otisak. Kako bi to spriječili, ali i sačuvali najzeleniji dio Hrvatske uistinu zelenim, Turistička zajednica Međimurske županije predstavlja inovativni turistički koncept - „Z cugom v zeleno Međimurje“, koja je dio projekta Laboratorij održivog razvoja turizma. Riječ je ekološki prihvatljivom dolasku u Međimurje, sudjelovanju u nizu 'zelenih akcija' te istraživanju ove destinacije koristeći Hop on, hop off minibusom Međimurje u pokretu, bicikl ili uživajući u pješačenju.
"Činjenicu da za putovanje vlakom od Zagreba do Čakovca treba tri i pol sata, osmislili smo novi, brži način dolaska u Međimurje. Ova turistička priča nije samo izlet nego radimo na održivoj mobilnosti jer znamo koliko je vlak zapravo održivije putovanje u odnosu na automobile i autobuse, a da ne govorimo o kruzerima i avionima. Naši putnici nisu bili samo izletnici nego i volonteri koji su na desetak lokacija po Međimurju radili lijepe stvari za našu lokalnu zajednicu, da nam Međimurje bude čišće i još ljepše i kao takvo primilo buduće goste koji će uživati naše gostoprimstvo" - rekao je vidno zadovoljan direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula vidjevši odaziv izletnika/volontera koji su nasmijani stigli na prvi peron zagrebačkog Željezničkog kolodvora. Tamo ih je, kako i priliči gostoljubivim domaćinima, dočekala glazbena dobrodošlica Mirka Švende Žige, koji se sa svojim mini bendom ukrcao kasnije i u vlak i nastavio pjevati sve do dolaska u Čakovec. Za vrijeme ovog veselog putovanja Rudi Grula je sa svojim timom predstavio koncept Laboratorij održivog razvoja turizma tijekom kojeg su učenici Srednje strukovne škole Prelog i njihova profesorica kuharstva Slađana Herman svim putnicima poslužili međimurski doručak. U skladu s idejom održivosti, doručak je podijeljen u „pinklecu“, kuhinjskoj krpi izrađenoj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova i to bez otpadne ambalaže. Ovaj tim bio je zaslužan i za večeru tog dana u Domu kulture Štrigova, u kojem su svi putnici volonteri uživali u specijalitetima Međimurja, ali i na interaktivnoj gastro radionici sa Slađanom u kojoj se naučilo puno o zero waist načinu kuhanja.
Datum prvog putovanja nije odabran slučajno, povezan je uz Dan planeta Zemlja, pa su dolaskom u Čakovec svi putnici iz vlaka podijeljeni u manje grupe i raspoređeni na radilišta kako bi sudjelovali u raznim ekološkim akcijama. Uređenje osjetilne staze uz eko kuću Holiday Home Lina, izrada „hotela“ za kukce u dvorištu divnog interaktivnog muzeja Med dvemi vodami, izrade kućica za ptice na skeli Mlina na Muri, izrada mirisnih svijeća od otpadnih ulja iz kuhinje u radionici Terma Sveti Martin za donaciju Osnovnoj školi u Svetom Martinu na Muri. Radilo se i u dvorištu Spomen doma rudarstva "Cimper" u kojem je prvo pokazan postav muzeja, te onda počela 'radna akcija' s Društvom žena Mursko Središće. Svi volonteri putnici sudjelovali su u izradi cvijeća od krep papira, samo nekim elementima tradicijske maske za potrebe doma za stare i nemoćne. Nakon odrađenog posla, volonterima je pripremljena okrjepa - vrijedne ženske ruke ispekle su i poslužile Međimursku gibanicu i zlevanku koja je se odlično spajala s netom napravljenom međimurskom rakijom žganicom. Posebno veselje i zadovoljstvo putnika bilo je na radilištu udruge Pogled gdje su volonteri uredili okoliš objekta za djecu s autizmom, a smijeha nije nedostajalo ni na vrtu Pozojov Vrčak na kojem su domaćini Mirjana i Marijan Hren pokazali osnovni princip regenerativne poljoprivrede. Sudjelujući u proljetnim radovima u vrtu i mali i veliki volonteri naučili su puno o suživotu svih biljnih i životinjskih vrsta u ekosustavu vrta, a kad su s poslom završili pozvani su na zdravi 'obed' - prosenu kašu sa svježe ubranim, rascvjetanim vlascem.
"Izuzetno sam se veselila cijelom ovom putovanju u Međimurje, koje sam baš poklonila sebi, a nadam se time pridonijela i ekološkom osvješćivanju svih nas, prvenstveno i sebe same. Toliko sam sretna što sam posadila drvo, a i cijeli vikend je bio protkan brojnim zanimljivim događanjima. Osobito su me se jako dojmili međimurski konji kojih je ostalo još svega tridesetak. Iskreno se nadam da smo ovom akcijom dali poticaj ljudima da uživaju u našoj prekrasnoj prirodi, ovaj put u Međimurju" – izjavila je glumica Mia Begović koja je, s glumcem Damirom Poljičakom iskoristila priliku da u voćnjaku eko kuće Holiday Home Lina, prvog objekta ruralnog turizma u Hrvatskoj s prestižnim Ecolabel certifikatom i jedne od destinacije volonterskih radova, posade drvo. U tome je posebno uživala i Damirova kći Erin koja se tada prvi put vozila vlakom, a u novim 'igračkama' drvenim oblutcima i kamenčićima (korištenim za izradu taktilne staze) pronašla je zanimaciju ostavljajući svoj zeleni trag tog vikenda.
Na radilištu nešto dalje dizajnerica Anamarija Ricov, poznata po upotrebi ekološki prihvatljivih tkanina u svojim kreacijama (svi komadi su izrađeni od recikliranih tkanina i obojeni bojama na bazi vode što ih čini biorazgradivim) pomogla je u radovima OPG OPOR iz Oporeveca poznatom po uzgoju koza. Volonteri su vidjeli kako izgleda život pastira, pazeći na svoja stada taj dan, a Ana Marija je posebno bila ponosna što je njoj u pastirenju pomogla njezina četveronožna prijateljica, pas Shiba, koja je s vlasnicom dobro došla i u vlak i u Međimurje.
Operna pjevačica Antonela Malis volontirala na imanju PG Geler, pomažući u pripremi pašnjaka za Međimurskog konja, autohtonu kritično ugrožena pasminu, kojoj prijeti izumiranje. Riječ je o radnom konju, koji se koristio za obradu zemlje i prijevoz, jedinoj radnoj snazi i pomoći vrijednim ljudima ovog kraja. Danas je samo 40-ak grla i to na ovom PG-u.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Više o uvjetima korištenja i pravilima privatnosti možete pročitati ovdje.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.
Analitika
Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.
Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.
Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!