Održivost

GSTC standardi za održivost destinacije

GSTC kriteriji za održivost destinacije stvoreni su kroz desetljeće rada uzimajući u obzir brojne smjernice i standarde za održivi turizam, kao i globalna iskustva. 

Kriteriji predstavljaju certifikacijske standarde, indikatore, mjerila, kao i najbolju praksu iz različitih kulturnih i geopolitičkih konteksta diljem svijeta u turizmu, ali i iz drugih sektora gdje su primjenjivi.

S obzirom na to da su testirani globalno, potencijalni pokazatelji mogu se koristiti u velikom broju različitih destinacija.

GSTC standardi služe kao globalni standardi održivosti u putovanjima i turizmu. Kriteriji se koriste za edukaciju i podizanje svijesti, kreiranje politika za tvrtke i vladine agencije i druge vrste organizacija, mjerenje i evaluaciju te kao osnova za certifikaciju.

Oni su rezultat svjetskih napora da se razvije zajednički jezik o održivosti u turizmu. Raspoređeni su u četiri skupine:

  1. Održivo upravljanje
  2. Socioekonomski učinci
  3. Kulturni utjecaji
  4. Utjecaji na okoliš (uključujući potrošnju resursa, smanjenje zagađenja i očuvanje bioraznolikosti i krajolika).

GSTC Recognized Standards for Destinations - brošura

GSTC standards for industry

magnifiercrossmenuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content