Turistički rezultati u 2023. godini

Objavljeno 6. veljače 2024.

Danas su u Palači turizma javnosti predstavljeni turistički rezultati Međimurske županije u 2023. godini, koji pokazuju porast broja noćenja i dolazaka u odnosu na godinu ranije, te su putokaz Turističkoj zajednici Međimurske županije za daljnji razvoj turističkih potencijala i turističkih proizvoda koje naš kraj želi ponuditi gostima.

Tijekom 2023. godine  ostvareno je 5,85% više noćenja u odnosu na godinu ranije te čak 8,43 %  više dolazaka nego u 2022. U strukturi gostiju nema promjena u odnosu na ranija razdoblja, te su i dalje kod nas najbrojniji domaći gosti kojih je u 2023.godini bilo 54%, a ostvarili su 48% posto ukupnih noćenja. Slijede gosti iz susjedne Slovenije, zatim Poljske, Njemačke, Austrije itd. Također očekivano, najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je na području Turističke zajednice Sveti Martin na Muri (61.108 dolazaka, odnosno 147.266 noćenja), te Čakovca (16.110 dolazaka, 31.578 noćenja).

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je županijskoj Turističkoj zajednici na rezultatima i uspješnim ulaganjima te naglasio: „S vjerom u vlastite snage i sposobnosti, te s poštovanjem prema našem kraju, nasljeđu i okolišu i ove nove brojke možemo premašiti. U 2023. bilježimo 7.439 gostiju više, odnosno 12.227 noćenja više u odnosu na 2022. godinu. Broj od ukupno 221.103 noćenja u 2023. godini želimo premašiti novim razvojnim zamahom koji će značiti i otvaranje novih radnih mjesta, još bolju prezentaciju naše kulture te još snažniji plasman proizvoda naših poljoprivrednih gospodarstava“.

Istraživanje

Turistička zajednica Međimurske županije, u cilju što kvalitetnijeg planiranja razvoja i formiranja strateških dokumenata narednog razdoblja, istražila je putem ankete javno mnijenje, čime je dobivena precizna slika o percepciji turizma i njegova razvoja među domaćim stanovništvom.

„Anketa je provedena s pitanjima kreiranima na Institutu za turizam Republike Hrvatske, a ispitanici dolaze iz svih dobnih skupina odrasle populacije i većina njih ne živi od turizma. Većina ispitanika smatra da razvoj turizma treba podržati jer pridonosi razvoju cijelog kraja, njegovoj uređenosti, plasmanu domaćih proizvoda te količini i kvaliteti sportsko-rekreacijskih zona. Istovremeno, naši ljudi prepoznaju da velika ovisnost o turizmu nije dobra. Ispitanici su ocjenom od 1 do 7 ocjenjivali i mogućnost ugroze prirodne baštine od razvoja turizma, područje u kojem je evidentirana 'ocjena 3', koja pokazuje oprez, ali i procjenu da nema direktne opasnosti.“, pojašnjava Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije.

Rezultati

Copyright © 2024. TZMZ | Sva prava pridržana
magnifiercrossmenuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content