Tjedan otvorenih vrata projekta LIVING CASTLES u Muzeju Međimurja Čakovec

Objavljeno 9. rujna 2021.

Muzej Međimurja Čakovec sudionik je projekta ŽIVI DVORCI - Mreža „živih“ dvoraca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturne baštine. Projekt ima za cilj razvoj ponude sedam utvrda i dvoraca iz sjeverozapadne Hrvatske i sjeverozapadne Slovenije te njihovu međusobnu povezanost s ciljem stvaranja zajedničke prekogranične turističke ponude. Projekt uključuje Stari grad Čakovec, Stari grad Varaždin, Dvorac Oršić, Veliki Tabor, Tvrđavu Celje, Ptujski dvorac i Dvorac Rakičan.

U sklopu projekta Muzej Međimurja Čakovec postavio je izložbu "Zrinski i čakovečki stari grad". Povodom skorog završetka projekta, Muzej organizira Tjedan otvorenih vrata u kojem će posjetitelji moći besplatno pogledati izložbu "Zrinski i stari grad Čakovec" i isprobati aplikaciju "Arhitektura starog grada Čakovca" na tabletima i HoloLens naočalama pomoću tehnologije mješovite stvarnosti. od 13 godina). Također, u petak, 17. rujna, stalni postav palače promovirat će katalog izložbe "Zrinski i čakovečki stari grad" i aktivnosti Muzeja Međimurja Čakovec u okviru projekta ŽIVI DVORCI.

Tijekom Tjedna otvorenih vrata za djecu bit će organizirane radionice kaligrafije i mačevanja u organizaciji Vitezova Reda čuvara grada Zagreba. Na radionici kaligrafije sudionici će se upoznati s osnovama kaligrafije, njezinim razvojem kroz stoljeća do modernog doba. Nakon što se upoznaju sa spisateljskom opremom i uputama za korištenje olovke, testirat će tu vještinu kroz vježbe pisanja. Polaznici će se također upoznati sa uncijalnom abecedom, koja se koristi od 2. do. 9. stoljeće, idealno za početak učenja ove vještine. Na kraju će svoje ime napisati na posebno dizajniranom papiru za uspomenu. Radionica je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola (dobna skupina: od 8 do 18 godina). Također će se održati radionica mačevanja na kojoj će sudionici učiti o povijesti mačevanja, korištenju štitova, vidjeti odgovarajuću opremu (mačeve, dijelove oklopa i štita). Naučit će osnovne naredbe za kretanje u formaciji i osnovne pokrete borbe mačem i štitom pod nadzorom vođe. Radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole (dobna skupina: 10 do 15 godina). U organizaciji Međimurskog muzeja Čakovec održat će se edukativno-kreativna radionica „Legenda o Pozoju“ na kojoj će djeca izraditi stranicu u obliku Pozoja. Radionica je namijenjena djeci predškolske i školske dobi (dobna skupina: od 5 do 10 godina).

Copyright © 2024. TZMZ | Sva prava pridržana
magnifiercrossmenuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content