Predstavljanje projekta CE-SPACES4ALL

Objavljeno 11. prosinca 2023.

Turistička zajednica Međimurske županije i županijska Javna ustanova za razvoj REDEA, uz partnere Međimursku županiju i Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom u realizaciji je novog  prekograničnog projekta posvećenom osobama s invalidnošću te je predstavljanje samog projekta i projektnih aktivnosti održano 4. prosinca u Riznici Međimurja. Ovoga puta riječ je o projektu s područja turizma, posvećenog pristupačnijem putovanju i boravku osoba s invalidnošću u ruralnim pograničnim područjima. Provedba projekta nazvanog CE-SPACE4ALL, Interreg Central Europe, trajat će do veljače 2026. Ovaj prekogranični projekt uključuje 12 partnera iz sedam zemalja srednje Europe, te mu ukupna vrijednost doseže 2.645.496 eura, od čega je budžet hrvatskih partnera 340.200 eura, odnosno po 170.000 eura REDEA-i i Turističkoj zajednici Međimurske županije. 

Cilj projekta je unaprijediti pristupačan turizam za osobe s invaliditetom u ruralnim pograničnim regijama Srednje Europe. U Međimurskoj županiji odabrana su tri ključna područja za provedbu projekta: Čakovec, Prelog i Sveti Martin na Muri gdje je već započeo proces mapiranja prostornih prepreka na određenim mikrolokacijama. Identifikacija prepreka na turističkim lokacijama i rutama kretanja ključan je korak prema stvaranju inkluzivnog turističkog iskustva te temelj za izradu Kataloga prepreka za pristupačan turizam i razvoj digitalnog alata koji će omogućiti osobama s invaliditetom lakše organiziranje neovisnog putovnanja.

Da bi se što zornije prikazala važnost ove aktivnosti, Božidar Zimić(DOSTI) je s nekoliko članova Društva osoba s tjelesnim invaliditetom u centrom Čakovca pokazao dobre primjere i nedostatke. Autobusni kolodvor Čakovec pokazao se pristupačnim za ljude u invalidskim kolicima, a kao dobar primjer istaknut je prijevoznik Rudi Express čijih je osam autobusa opremljeno rampom za ukrcaj i iskrcaj osoba teže pokretljivosti. No, pješački prijelazi u centru grada, u neposrednoj blizini autobusnog kolodvora, po iskustvima osoba u invalidskim kolicima, zahtijevaju rekonstrukciju. 

Copyright © 2024. TZMZ | Sva prava pridržana
magnifiercrossmenuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content