Međimurje okuplja stručnjake na treningu za održivo upravljanje turizmom

Objavljeno 11. listopada 2023.

Domaći i inozemni turistički stručnjaci i dionici turizma podijelit će najbolje prakse i razmišljanja o održivosti

U Svetom Martinu na Muri u Međimurju, od 23. do 25. listopada 2023. održat će se prvi Green Destinations Regional Training Event na svijetu. Tijekom tri dana event će okupiti domaće i inozemne turističke stručnjake i istaknute dionike koji će najbolje prakse i razmišljanja o održivosti podijeliti s okupljenim sudionicima kroz panel rasprave, predavanja i interaktivne radionice. Ovo događanje organiziraju globalna neprofitna organizacija Green Destinations, zatim tvrtka Tourism Lab, koja je njihov ekskluzivan zastupnik u Hrvatskoj i Turistička zajednica Međimurske županije.

Međimurje tako postaje centralno mjesto rasprave o održivosti u turizmu. Posebnost ovog događanja je upravo u naglasku na praktične vještine održivog upravljanja u turizmu kroz promociju najkvalitetnijih praksi i najnovijih trendova u području održivog turizma. 

„Uzimajući u obzir važnost održivog upravljanja u destinacijama i turističkim tvrtkama, radujem se što ćemo u Međimurju okupiti vodeće stručnjake iz područja destinacijskog menadžmenta, kao i sjajne turističke poduzetnike. Upravo će ovaj događaj pružiti teorijska znanja, ali i praktične vještine o procesima transformacije prema održivom upravljanju i certificiranju. Trendovi upućuju na to da će certificiranje održivosti postati imperativ za razvoj i turističku konkurentnost destinacija, zaštićenih područja i turističkih tvrtki u skorije vrijeme. Edukacija je u tom smislu ključna kako bismo osigurali da turističko gospodarstvo raste na održiv način”, istaknula je predsjedateljica Organizacijskog odbora i direktorica tvrtke Tourism Lab dr. Katarina Miličević.

Međimurje prva održiva regija u Hrvatskoj

Za destinaciju u kojoj će se održati Green Destinations Regional Training Event Međimurje je odabrano upravo iz razloga što je prva regija u Hrvatskoj koja je procijenjena održivom destinacijom te nagrađena srebrnom medaljom. To priznanje ne samo da je od velike važnosti za Međimurje, već i za cijelu Hrvatsku, s obzirom na to da ubraja među svega četiri održive regije u svijetu.

Autor fotografije: Denis Perčić

„Međimurje je kao regija nagrađena srebrnom Green Destinations nagradom za održivost, a iz prve ruke sam se uvjerio u sveobuhvatnost i zahtjevnost procesa certificirana. Sa sigurnošću mogu reći da je sve to vrijedilo, ponajprije iz aspekta podizanja kvalitete razine turističke usluge i usklađivanja svih dionika s procesima održivosti. Pozivam sve koji žele naučiti više o održivom upravljanju da se prijave na ovo događanje“, rekao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Najnoviji trendovi održivosti u turizmu

Sve okupljene prvog dana događanja očekuje predavanje iskusne stručnjakinje u području održivog turizma Kirsi Hyvaerinen koja će govoriti o odnosu destinacije i ključnih dionika kroz predavanje na temu „How do we manage a sustainable destination and its stakeholders?“. Nakon toga, središte rasprave bit će panel „Destination management: new challenges, new needs“ koji će okupiti ključne dionike i donositelje odluka na svim razinama turističkoga gospodarstva.

Drugi dan predavanje održat će dr. sc. Mirela Sučić Čevra, direktorica za Istočnu i Sjevernu Europu te članica Uprave jedne od najvećih svjetskih turističkih kompanija Kuoni Tumlare. Dr. Sučić Čevra će predstaviti trendove u održivosti u turizmu kroz predavanje „Sustainability trends in tourism“.Osim predavanja, drugi dan je rezerviran za dinamične panel rasprave na temu „Best Practices – Destination“ i „Best practices - Protected areas and businesses“ u kojima će sudjelovati predstavnici turističkih zajednica, zaštićenih područja i kompanija u turizmu. 

Training event obilježit će i terenski obilazak tri održive lokacije u Međimurju. Treći, ujedno i posljednji, dan bit će posvećen radionicama vezanim za održivo upravljanje u kojima će se obraditi teme poput praktičnih alata, procjene utjecaja i resursa, mapiranja dionika, ali i izrade samog akcijskog plana.

Važnost ekskluzivnog training eventa u Međimurju prepoznali su Hrvatska turistička zajednica, koja je pokrovitelj događanja, kao i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj. Prijave za Green Destinations Regional Training Event moguće je napraviti na poveznici: bit.ly/gdrte-registration.

Copyright © 2024. TZMZ | Sva prava pridržana
magnifiercrossmenuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content