Međimurje bilježi rast turizma i nadmašuje hrvatski prosjek

Objavljeno 27. siječnja 2025.

Na konferenciji za medije održanoj u Palači turizma, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula predstavio je impresivne turističke rezultate iz protekle godine, koji pokazuju stalni rast. Posebno se istaknula činjenica da je prosječna dnevna potrošnja gostiju u Međimurju iznosila 146 eura, što je više od hrvatskog prosjeka od 140 eura i kontinentalnog prosjeka od 136 eura.

Tijekom 2024. godine, Međimurska županija zabilježila je 101.441 dolazak gostiju, što predstavlja rast od 6,88% u odnosu na prethodnu godinu. Od toga, domaći gosti ostvarili su 55.181 dolazak, bilježeći rast od 6,88%, dok su strani gosti s 46.260 dolazaka povećali svoj broj za 4,86%. Ukupno je ostvareno 229.217 noćenja, pri čemu su noćenja domaćih gostiju porasla za 5,17%, a stranih za 2,20%. Među najbrojnijim stranim posjetiteljima i dalje prednjače Slovenci, Poljaci, Nijemci i Austrijanci. Najveći broj noćenja ostvaren je na području Turističke zajednice Sveti Martin na Muri, s udjelom od čak 65% od ukupnog broja noćenja u županiji.

Župan Matija Posavec istaknuo je da ovi rezultati potvrđuju ispravnost županijske strategije razvoja turizma. Naglasio je i značaj investicija u kulturnu baštinu i turističku infrastrukturu, među kojima su revitalizacija Feštetićeva kaštela u Pribislavcu, projekt Hiža međimurske popevke u Donjoj Dubravi, uređenje centra sv. Jeronima u Štrigovi i daljnja obnova Starog grada Zrinskih. Očekivanja za 2025. godinu su ambiciozna, ali i dostižna s obzirom na trenutne rezultate. 

Direktor Rudi Grula istaknuo je da je Međimurje popularno među gostima koji putuju individualno, što zahtijeva visoku razinu organizacije lokalnih ugostitelja i iznajmljivača. Zadovoljstvo gostiju potvrđeno je visokim ocjenama, a županija nastavlja raditi na održivom razvoju turizma kroz recertifikaciju oznake Green Destination i certifikaciju Međimurja kao bioregije. Sve ove inicijative pridonijet će dodatnom jačanju enogastronomije, razvoju OPG-ova i još boljim turističkim rezultatima u budućnosti.

wheelchairmagnifiercrossmenuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram