IBC – Inclusive Border Cycling

Program: Interreg Danube Transnational Programme

Ukupan budžet projekta: 2.737.194,00 EUR

Budžet TZMŽ: 145.420,00 EUR

Početak projekta:  1.1.2024.

Kraj projekta: 30.6.2026.

O projektu: 

Nekoliko transnacionalnih biciklističkih staza razvijeno je u dunavskoj regiji kao inovativni alati održivog turizma i mobilnosti, valorizirajući bogatu i raznoliku prirodnu/kulturnu baštinu. Ove staze, posebno dionice koje vode kroz cjelokupna periferna pogranična područja, obično se suočavaju sa složenim demografskim problemima: iseljavanje, starenje društva, veći udio ranjivih skupina. Ovi problemi, zajedno s nedostacima u infrastrukturi, uslugama rezultiraju općenito manje atraktivnim stazama koje se ne pojavljuju kao tržišna ponuda na međunarodnim tržištima cikloturizma. Učinkovita, široka kapitalizacija lokalne materijalne i nematerijalne baštine duž staza obično je slaba jer su inkluzivne inicijative u zajednici rijetke i nepovezane.

Projekt IBC ima za cilj valorizaciju prirodnih i kulturnih dobara u pograničnim područjima u nepovoljnom položaju transnacionalnim razvojem biciklističkih staza s fokusom na uključivanje lokalnih ranjivih skupina. IBC pilot projekti i rješenja za inkluzivno upravljanje stazama i ciljanje na srebrne dobne skupine, popraćeni transnacionalnim marketingom i promotivnim aktivnostima, dovest će do pristupačne mreže socijalno inkluzivnih biciklističkih staza.

Prebacivanje fokusa s planiranja biciklizma na društveno uključiv razvoj/upravljanje stazama mobilizirat će kulturna dobra i društveni kapital lokalnih zajednica, povećavajući društvenu koheziju na svim razinama. Stvaranje inovativnih i prilagođenih turističkih proizvoda za srebrne dobne skupine omogućit će iskorištavanje rastućeg potencijala potražnje biciklističkog turizma, dok će zajedničke marketinške i prenosive strategije pridonijeti da društveno uključivi biciklistički proizvodi budu konkurentniji s fokusom na društveno odgovorne kupce s najrazvijenijih europskih tržišta. 

Kako bi se postigli ciljevi, IBC projekt će ciljati na već postojeće biciklističke staze u graničnim područjima. Iskusno partnerstvo osigurat će razvoj održivih rezultata.

Partneri na projektu

Westpannon Regional and Economic Development Public Nonprofit Ltd.
CROST Regional Development Nonprofit Ltd
Iskriva, Institute for Development of Local Potentials
Arctur computer engineering d.o.o.
Development centre Murska Sobota
Koprivničko  Križevačka županija
Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek
Ekopolis Foundation
National Institute for Research and Development in Tourism
Timis County Council
Općina Apatin
Grad Sombor
Moldsilva Forestry Agency of Republic of Moldova
Trail Angels GmbH
Tourism Association Thermal- & Vulkanland
Turistička zajednica Međimurske županije

Copyright © 2024. TZMZ | Sva prava pridržana
magnifiercrossmenuchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content