Ben Fogle obišao Međimurje pa zaključio da regija s pravom nosi oznaku Green Destination
Objavljeno 24. svibnja 2024.
Britanski TV voditelj, pisac i pustolov, Ben Fogle, poznat po svojim serijalima iz divljine, plivanju s krokodilima, trčanju po Antarktici, veslanju preko Atlantika … petak je, 24. svibnja, proveo u Međimurju. Istinskom zagovorniku ekologije i održivosti, posjet Međimurju se, prvoj hrvatskoj regiji certificiranoj Green destinacijom, uklopio se u ono za što se bori svojim višedesetljetnim radom i aktivizmom. Tijekom boravka u županiji na krajnjem sjeveru Hrvatske, Ben Fogle obišao je više destinacija i ostao, kako je sam rekao, oduševljen onim što je vidio, koliko se mala regija u maloj europskoj zemlji posvetila očuvanju svoje tradicije i raznolikih prirodnih bogatstava.
- Razina očuvane bioraznolikosti rijeka Mure i Drave, iznenađujuća je. Apsolutno mi je jasno, sad kad sam i sam to vidio, zašto ovu regiju nazivaju „europskom Amazonom“. Također, jako je lijepo vidjeti regiju koja čuva svoju bogatu nematerijalnu baštinu, kao što su to učinili ovdje u Međimurju. Vidim, posebno su ponosni, a imaju i zašto biti, na svoju Međimursku popevku, zaštićenoj baštini UNESCO-a. Eko muzej Međimurja zaista je sjajan primjer čuvanja baštine i njezine prezentacije – rekao je Ben Fogle. S rendžericom je u drvenom čamcu zaplovio rukavcem Mure u Žabniku pa potom prošetao pašnjacima, nakon čega je zaključio da je takav, pravi ruralan ambijent „zaista rijetkost u ovom dijelu Europe“.
Putem po Međimurju, Ben Fogle se poslikao i rado odgovarao na pitanja svima koji su prepoznali slavnog Britanca. Fogle je posjetio i P.G Geler, na kojima se uzgaja autohtona pasmina Međimurskog konja, gotovo izumrle vrste, na svijetu je ostalo još svega 40 grla.
- Ovo je pravo blago konjogojstva. Zaista bi bila tragedija da ovako prekrasan konj nestane. Moramo ga očuvati – apelirao je Fogle. Rado je kušao specijalitete domaće, međimurske kuhinje, poslužena mu je međimurska gibanica, meso z tiblice, crno bučino ulje, heljdina kaša … - Gibanica ima zaista sjajan okus. Moram reći da sam iznenađen bogatom gastronomijom ovog kraja, kao i izvrsnom vinskom kartom. Tko bi rekao da se u ovoj maloj regiji uzgaja preko 20 vinskih sorti, što je dokaz da se i kroz vinogradarstvo može očuvati bioraznolikost – zaključio je Ben Fogle.
Cjelodnevni je posjet zaokružio uspinjanjem na vidikovac na Mađerkinom bregu, s jedinstvenim, ugrađenim orguljama na vjetar. – Ovaj me posjet Međimurju uvjerio da je vaša regija s pravom certificirana kao Green Destinations – rekao je Ben Fogle svojim domaćinima na odlasku iz zelenog Međimurja.
Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji. Više o uvjetima korištenja i pravilima privatnosti možete pročitati ovdje.
Neophodni kolačići
Neophodni kolačići trebali bi biti omogućeni uvijek kako bismo mogli spremiti vaše postavke kolačića.
Ukoliko onemogućite ovaj kolačić, mi nećemo moći spremiti vaše postavke. To znači da ćete prilikom svake posjete morati odobriti ili blokirati kolačiće.
Analitika
Ova web stranica koristi Google Analytics za prikupljanje anonimnih informacija kao što su broj posjetitelja na stranicu i najpopularnije stranice.
Omogućivanjem ovog kolačića pomažete nam u poboljšanju naše web stranice.
Najprije omogućite Neophodne kolačiće kako bismo mogli spremiti vaše postavke!