Festival Taste the Mediterranean u Malom Lošinju iznova je dokazao visoku poziciju koju mladi međimurski chef Amos Novak uživa na hrvatskoj ali i međunarodnoj gastronomskoj sceni. Međimurac je na festivalu, na kojemu su svoje kulinarsko umijeće pokazali kulinarski virtuozi iz mediteranskih zemalja, nastupio kao jedini gostujući chef iz Hrvatske i uz bok se poznatog japanskog chefa, Ippei Uemura, koji živi i radi u Francuskoj, predstavio modernom varijantom tradicionalne međimurske gibanice dok je Uemura pripremao jela od tune. Novak, koji od početka svog puta i uspona u kulinarstvu radi u prestižnom restoranu Terbotz, ujedno je tijekom festivala održao i masterclass za učenike Srednje ugostiteljske škole iz Malog Lošinja, s naglaskom na održivu gastronomiju uz prioritet korištenja lokalnih namirnica.
- Inspiraciju za svoj rad crpim iz međimurske tradicije, ali i iz ideje da pokažemo kako lokalne namirnice mogu biti temelj suvremenih kulinarskih kreacija. Cilj mi je dokazati da se održivost i vrhunska gastronomija međusobno nadopunjuju - istaknuo je tom prilikom Amos Novak.
Međimurska županija na festivalu se u Malom Lošinju predstavila kao primjer održivog i inovativnog primjera gastronomiji i turizmu, a u okviru koncepta Eko regije Međimurje, koju je županija na sjeveru ponijela prva u Hrvatskoj. Eko regija podrazumijeva spoj ekološke poljoprivrede, kratkog opskrbnog lanca i održivog turizma pa se uz kulinarski nastup chefa Amosa Novaka publika, osim s okusima, upoznala i s vrijednostima najzelenije hrvatske regije koja sustavno njeguje okoliš i lokalnu zajednicu. O ciljevima Međimuraca u tom kontekstu na panelu posvećenom održivom turizmu, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula primarnom je misijom istaknuo povezivanje turizma, poljoprivrede i kulture u jedinstvenu destinacijsku priču.
- Zahvaljujući statusu eko regije imamo priliku biti među predvodnicima održivog turizma, a što je u skladu s nacionalnom Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. godine – rekao je Rudi Grula na vrlo dobro posjećenom panelu.
Nastupom na malološinjskom festivalu Taste the Mediterranean, Međimurje je potvrdilo status regije koja uspješno spaja autentičnu tradiciju, ekološku proizvodnju i inovativnu gastronomiju koju je zapaženo prezentirao Amos Novak, a sve su to trendovi i vrijednosti koji se snažno nameću na turističkom tržištu i danas gotovo čine okosnicu modernog turizma s trendom preuzimanja liderske pozicije u vrednovanju destinacija.
Taste the Mediterranean, međunarodni je festival hrane, vina, kulturne baštine i mediteranskog životnog stila održava se od uvrštavanja hrvatske mediteranske prehrane na popis Svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a 2014. godine. Ovogodišnje izdanje održano je u Malom Lošinju zahvaljujući tituli Kvarnera Europske regije gastronomije 2026. godine.